Ατοπική δερματίτιδα: Τι την επιδεινώνει; - Δρ. Ελένη Χριστοδούλου-Dermacare.gr

Πρόκειται για την πιο κοινή μορφή εκζέματος. Τι πρέπει να αποφεύγετε αν πάσχετε από την πάθηση.

Αν ζείτε με ατοπική δερματίτιδα, την πιο κοινή μορφή εκζέματος, μπορεί να παρατηρήσετε κομμάτια στην επιδερμίδα σας που να σας φαγουρίζουν σε τέτοιο βαθμό, που να δυσκολεύεστε ακόμα και να κοιμηθείτε. Αυτό προκαλείτε από μια ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού, που αλλάζει την δομή της επιδερμίδας, κάνοντάς την πιο ευαίσθητη. Η ατοπική δερματίτιδα δεν αποτελεί κάποιας μορφής αλλεργία.

Υπάρχουν θεραπείες για την ατοπική δερματίτιδα, αλλά μπορεί να παρατηρήσετε εξάρσεις ανά καιρούς—και υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Ποιοι είναι αυτοί;

Το ξύσιμο

Είναι πολύ δύσκολο να μην ξύσετε την περιοχή που σας ενοχλεί, αλλά δεν πρέπει. Υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας, που με την σειρά του κάνει πολύ πιθανή μια μόλυνση. Ακόμα χειρότερα, το στρες που προκαλούν τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα.

Το ζεστό νερό

Το πολύ ζεστό νερό κάνει τα συμπτώματα του εκζέματος χειρότερα. Κάντε ντους ή μπάνιο με χλιαρό νερό, ώστε να ανακουφιστείτε, χωρίς να κινδυνεύετε να ξηράνετε την επιδερμίδα σας με το καυτό νερό.

Το κρύο, ξηρό κλίμα

Αν πάσχετε από ατοπική δερματίτιδα, το δέρμα σας είναι ξηρό. Αν το κλίμα στην περιοχή σας είναι κρύο και ξηρό, τότε τα συμπτώματά σας μπορεί να γίνουν χειρότερα.

Ο ιδρώτας

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα βλέπουν τα συμπτώματά τους να βρίσκονται σε έξαρση όταν ιδρώνουν πολύ, είτε λόγω γυμναστικής, είτε λόγω της ζέστης. Φορέστε χαλαρά και όχι εφαρμοστά ρούχα, και κάντε αμέσως ντους μετά την γυμναστική.

Ορισμένα σαπούνια

Αποφύγετε τα αφρόλουτρα, καθώς περιέχουν πολύ συχνά αρώματα που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Ψάξτε για προϊόντα που δεν ερεθίζουν το δέρμα σας.

Αρώματα

Τα αρώματα μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα σε τεράστιο βαθμό. Εκτός από τα σαμπουάν και τα μπουκάλια με αρώματα, μπορεί να τα βρούμε σε προϊόντα μακιγιάζ, ενυδατικές, αλλά και σε μαλακτικά ρούχων. Προσπαθήστε να ψωνίζετε μόνο υποαλλεργικά προϊόντα.

Χημικά αντηλιακά

Ορισμένες μάρκες αντηλιακών περιέχουν χημικές ουσίες που ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα. Αγοράστε αντηλιακά που περιέχουν ουσίες όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, που είναι ασφαλή και δεν απορροφούνται από το δέρμα.

Τα μάλλινα και συνθετικά ρούχα

Ορισμένα ρούχα ερεθίζουν το δέρμα περισσότερο από άλλα. Τα μάλλινα, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι προκαλούν φαγούρα, αλλά και τα συνθετικά υφάσματα μπορεί να είναι επικίνδυνα. Η καλύτερή σας επιλογή για ασφαλή υφάσματα είναι τα βαμβακερά.

Οι μολύνσεις

Οι μολύνσεις από βακτήρια και ιούς μπορεί να επιδεινώσουν την ατοπική δερματίτιδα. Ακόμα ένας λόγος για να μην ανακουφίζετε την αίσθηση φαγούρας με το ξύσιμο, καθώς είναι πολύ εύκολο να μολυνθείτε.

Οι ορμόνες

Οι γυναίκες που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα μπορεί να παρατηρήσουν έξαρση των συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της περιόδου.

Leave a comment